?Smaki pogranicza? - polsko-czeskie gotowanie w "Rolniku"

W poniedziałek, 25 października, w nyskim Rolniku, odbyło się ?wspólne polsko-czeskie gotowanie? w ramach projektu ?Smaki pogranicza?. Przy stole kuchennym stanęli uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie oraz młodzież z Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník...

Uczniowie wspólnie przygotowywali polskie i czeskie potrawy. Na stole królowały nasze potrawy, pierogi ruskie oraz uszka z  barszczem. Natomiast młodzież z nyskiego Rolnika mogła poznać smak czeskiej zupy z kiszonej kapusty z kiełbasą. Uczestnicy warsztatów podkreślali, że było to ciekawe doświadczenie kulturowe oraz smakowe.  W spotkaniu wzięły udział członek Zarządu Powiatu Joanna Burska oraz sekretarz Powiatu Alina Karnaś-Burska.

Dzięki realizacji projektu nawiązane zostały również bliższe więzi pomiędzy młodzieżą i kadrą nauczycielską szkół z Polski i Czech. Wspólne gotowanie pozwoliło na bliższe poznanie się, harmonijną współpracę i współdziałanie pomimo różnic językowych i kulturowych.

Polsko-czeskie gotowanie  - Starostwo Powiatowe w Nysie

Uczestnicy spotkania otrzymali gadżety projektowe (deski i fartuszki kuchenne) oraz publikację ? notes kulinarny ?Smaki pogranicza?. W ramach projektu odbędą się również warsztaty kulinarne, które są zaplanowane na grudzień. My już nie możemy się doczekać!

Projekt "Smaki pogranicza" współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Interreg V-A Republika Czeska - Polska Fundusz Mikroprojektów Euroregionu Pradziad oraz ze środków budżetu państwa.

Partner Projektu Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník.

Logo

Authors: Źródło: Starostwo Nysa (tekst i foto www.powiat.nysa.pl)

© 2005-2024 Nasza Nysa. Designed By JoomShaper