Podsumowanie projektu ?Smaki pogranicza?

W poniedziałek, 13 grudnia, odbyło się podsumowanie projektu ?Smaki pogranicza?, w ramach którego odbyły się polsko - czeskie warsztaty kulinarne. Spotkanie było również okazją do zapoznania się z publikacją ?Smaki pogranicza?, która powstała w ramach projektu. Jeszcze raz dziękujemy KGW z powiatu nyskiego za aktywny udział w naszym przedsięwzięciu i za podzielenie się przepysznymi przepisami...

Podczas ostatnich warsztatów, przy stole kuchennym stanęli uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie oraz młodzież z Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník. Tym razem uczniowie przygotowali słodkości m.in. rogaliki, bułeczki, ślimaczki cynamonowe.

Dzięki realizacji projektu nawiązane zostały również bliższe więzi pomiędzy młodzieżą i kadrą nauczycielską szkół z Polski i Czech. Wspólne gotowanie pozwoliło na bliższe poznanie się, harmonijną współpracę i współdziałanie pomimo różnic językowych i kulturowych. Uczestnicy warsztatów podkreślali, że było to ciekawe doświadczenie kulturowe oraz smakowe.

Podczas spotkania, wręczone zostały nagrody za "Najlepsze przedsięwzięcie Odnowy Wsi w Powiecie Nyskim na 2021 r."

  • 1. miejsce otrzymało sołectwo Kamienica
  • 2. miejsce sołectwo Malerzowice Wielkie

Komisja przyznała też wyróżnienia dla sołectw:

  • Pakosławice
  • Łąka
  • Stara Jamka
  • Karłowice Wielkie
  • Siestrzechowice

Nagrody wręczył starosta nyski Andrzej Kruczkiewicz, członek Zarządu Powiatu Joanna Burska oraz naczelnik Wydziału Rolnictwa i Ochrony Środowiska Jacek Tarnowski.

Projekt "Smaki pogranicza" współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Interreg V-A Republika Czeska - Polska Fundusz Mikroprojektów Euroregionu Pradziad oraz ze środków budżetu państwa.

Podsumowanie projektu ?Smaki pogranicza?

Logo projektu

Authors: Źródło: Starostwo Nysa (tekst i foto www.powiat.nysa.pl)

© 2005-2024 Nasza Nysa. Designed By JoomShaper