Bitwa Regionów - głosujemy na Hajduki Nyskie

Trwa głosowanie w plebiscycie na potrawy przygotowane przez koła gospodyń wiejskich ? zwycięzców eliminacji regionalnych. Zachęcamy do oddania głosu na potrawę przygotowaną przez gospodynie z naszej gminy. Głosowanie trwa  do 31 sierpnia 2021...

Hajduki Nyskie reprezentują nasz region z potrawą ?Zapiekane hajduckie gołąbki z kaszą gryczaną okraszone sosem grzybowym?. Niezależnie od tego plebiscytu, Hajduczanki wystąpią w wielkim finale konkursu, który odbędzie się w Częstochowie. Najlepsze potrawy wybierze specjalne jury konkursowe. Trzymamy kciuki!

Prezentacje 16 potraw ? link

LINK DO GŁOSOWANIA

Materiał przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Hajduk Nyskich

https://youtu.be/-63ZS9-2-KY

W czasach powojennych ziemniaki, jajka, kapusta oraz inne warzywa znajdowały się w każdym przydomowym gospodarstwie stanowiąc podstawę wyżywienia rodziny Na smak kuchni opolskiej, miało wpływ połączenie kilku tradycji kulinarnych związanych z napływem ludności z kresów wschodnich oraz z terenów górskich. Napływowe zwyczaje w połączeniu ze zwyczajami miejscowymi sprawiły, że kuchnia opolska jest bardzo różnorodna. W powiecie nyskim potrawami regionalnymi są między innymi: gołąbki, żur, chrust, dlatego w naszym menu znalazły się właśnie gołąbki, w odsłonie trochę innej niż potrawa tradycyjna. Hajduckie gołąbki owinięte zostały plastrem boczku, który dodał zalet wizualnych, nowoczesnych i smakowych temu daniu. Potrawę podajemy z kompotem przygotowanym z owoców 190 letniej gruszy będącej pomnikiem przyrody i wraz z serwowaną potrawą dumą Hajduk Nyskich.

Bitwa Regionów - gBosujemy na Hajduki Nyskie

Redaktor: Andrzej Babiński

© 2005-2024 Nasza Nysa. Designed By JoomShaper