Z powiatu

Polish Czech English German
piątek, 02 grudzień 2016 20:40

II Turniej Kulinarny o „Patelnię” Starosty rozstrzygnięty

Napisane przez Źródło: Starostwo Nysa (tekst i foto www.powiat.nysa.pl)

Koło Gospodyń Wiejskich z Jasienicy Dolnej wygrało II Turniej Kulinarny o „Patelnię” Starosty Nyskiego. Konkurs odbył się w piątek, 2 grudnia, w "Rolniku", czyli Zespole Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie....

Koło Gospodyń Wiejskich z Jasienicy Dolnej wygrało II Turniej Kulinarny o „Patelnię” Starosty Nyskiego.
Konkurs odbył się w piątek, 2 grudnia, w „Rolniku”, czyli Zespole Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie.

W tym roku w kulinarnych zmaganiach wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich z:

  • Reńskiej Wsi
  • Giełczyc
  • Jasienicy Dolnej
  • Gryżowa, Domaszkowic
  • Wilamowic Nyskich
  • Kamienicy
  • Wójcic

Wśród gotujących można było zobaczyć także starostę Czesława Biłobrana!

Każdy zespół reprezentujący Koło w ciągu półtorej godziny przygotował potrawę, której głównym składnikiem była ryba.

Kulinarne zmagania oraz efekt końcowy oceniło jury w składzie:

  • Czesław Biłobran - starosta nyski;
  • Mirosław Aranowicz – przewodniczący Rady Powiatu w Nysie;
  • Piotr Woźniak - wicestarosta nyski;
  • Tadeusz Jamróz – Przewodniczący Komisji rozwoju wsi, rolnictwa, leśnictwa i ochrony środowiska Rady Powiatu w Nysie;
  • Tomasz Jazienicki – Dyrektor Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie;
  • Jerzy Duda – Prezes Koła Pszczelarzy w Nysie.

Oto wyniki kulinarnych zmagań:

I miejsce – KGW Jasienica Dolna II miejsce - KNG Wójcice III miejsce - KGW Giełczyce

Zwycięzcy, oprócz symbolicznej patelni, otrzymali także bony o wartości:

I miejsce – 2000 zł

II miejsce – 1500 zł

III miejsce – 1000 zł

Ponadto, w auli Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych odbyły się wykłady i prezentacje:

  • prezentacje ubiegłorocznego zwycięzcy turnieju - Koła Gospodyń Wiejskich z Kępnicy;
  • wykład dietetyka Wojciecha Wilczka na temat znaczenia ryb w diecie człowieka;
  • pokaz dekorowania tortów i składania serwetek przygotowany przez uczniów „Rolnika”.

Nie zabrakło również okazji by skosztować kulinarnych specjałów, przygotowanych przez uczestników turnieju.


Każdy zespół reprezentujący Koło w ciągu półtorej godziny przygotuje potrawę, której głównym składnikiem będzie ryba.

W tym czasie w auli odbędą się ciekawe wykłady i prezentacje:

9.10 - prezentacje ubiegłorocznego zwycięzcy turnieju - Koła Gospodyń Wiejskich z Kępnicy

9.30 - wykład dietetyka Wojciecha Wilczka nt. znaczenia ryb w diecie człowieka

9.50 - pokaz dekorowania tortów i składania serwetek przygotowany przez uczniów "Rolnika"

Nie zabraknie również okazji by skosztować kulinarnych specjałów, przygotowanych przez uczestników turnieju.

Turniej zakończy się ok. godz. 11.00 wręczeniem nagród wyłonionym przez komisję konkursową laureatom trzech pierwszych miejsc.